Ma lenne 90 éves Ahti Lamminmäki közgazdász, bankigazgató, számtalan pécsi finnbarát szeretett, kedves ismerőse, jó barátja. A Lahti Férfikar (Lahden Mieskuoro) második tenoristájaként 1966-ban járt először Pécsett. Ekkor kezdődött Ahti barátsága Magyarországgal és Pécs városával. Tanítónő feleségével, Anjával évtizedeken át gyakorta utazott hazánkba, felkeresve a testvérvárost, a Balatont és Budapestet. A zenei pályát választó gyermekeik ma is követik ezt a szülői példát.

Ahti Lamminmäki 1970-től 1978-ig lahti testvérszervezetünk elnöke volt. Sokat dolgozott a két egyesület és a Lahti–Pécs testvérvárosi páros sikeres együttműködése érdekében.

A 90. születésnapon Ilkka Haapola –  aki egy későbbi időszakban töltötte be a lahti finnbarátok egyesületének elnöki tisztét – elküldte nekünk az itt mellékelt nekrológot, amely Ahti Lamminmäki  2014. március 17-ei halálát követően jelent meg lánya, Anne-Maaret Lamminmäki tollából az Etelä-Suomen Sanomat-ban.

Néhány sorban tudattuk a családdal, hogy tisztelettel és szeretettel gondolunk Ahtira 90. születésnapján. A válaszukhoz mellékelt fényképen drága finn barátunk sírját láthatjuk, rajta az évfordulós emlékezés friss virágaival.

 

Végh József